Monday, March 19, 2018
Tuesday, March 06, 2018
6 Μαρτίου Πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. (6/3/2018)
Με αφορμή τη σημερινή μέρα, που έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, είχαμε την ευκαιρία να προβληματιστούμε και να συζητήσουμε στην τάξη για θέματα που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ συμμαθητών στο σχολείο. Ποια είναι η επιθυμητή συμπεριφορά; Ποια συμπεριφορά και στάση είναι αποδεκτή και σύμφωνη με τον αξιακό κύκλο της ομάδας που φτιάξαμε;
Αρχικά, διβάσαμε το βιβλίο "Είσαι ένα Θαύμα" της R.J. Palacio
Στη συνέχεια, κοιτάξαμε μέσα μας με ειλικρίνεια και καλοσύνη και γράψαμε για όσα είμαστε περήφανοι για τον εαυτό μας και για όσα επιθυμούμε να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε.
Τέλος, ακούσαμε το τραγούδι "Don' t laugh at me" του Mark Willis βασισμένο στο βιβλίο Don't Laugh at Me by Steve Seskin and Allen Shamblin llustrated by Glin Dibley
Αρχικά, διβάσαμε το βιβλίο "Είσαι ένα Θαύμα" της R.J. Palacio
Στη συνέχεια, κοιτάξαμε μέσα μας με ειλικρίνεια και καλοσύνη και γράψαμε για όσα είμαστε περήφανοι για τον εαυτό μας και για όσα επιθυμούμε να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε.
"Καλημέρα" και "αξιακός κύκλος" της ομάδας μας! Δ1 19/3/18
Στην αρχή της νέας χρονιάς δουλέψαμε όλη η ομάδα για μια νέα συμφωνία και για μια νέα αρχή! Καταγράψαμε τις προσδοκίες μας, από έμας τους ίδιους, από τους συμμαθητές μας και από το σχολείο μας. (δημοσίευση στις 17/2/18)
Ένα μήνα μετά δημιουργήσαμε κάτι καινούριο. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε δεσμούς στην ομάδας μας και στη συνέχεια να τους ενισχύσουμε. Η ομάδα συνδέθηκε και ενισχύθηκε μέσω των αξιών και των ικανοτήτων της και δημιούργησε τον δικό της αξιακό κύκλο. (Βασισμένο στη μέθοδο της Καταξιωτικής Συστημικής Διερεύνησης - Appreciative Systemic Inquiry)
Επιλέχθηκε η λέξη Καλημέρα και ζητήθηκε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν κάτι που νιώθουν ακούγοντας την λέξη καλημέρα!
Ποιος τους λέει καλημέρα πρώτος κάθε πρωί; Σε ποιόν λένε αυτά καλημέρα κάθε
πρωί; Τι σημαίνει η λέξη ΚΑΛΗΜΕΡΑ;
Η Καλημέρα επιλέγεται ως μέσο σύνδεσης καθώς αποτελεί
στην ελληνική κουλτούρα μια τελετουργική πράξη, η οποία κληρονομείται
από γενιά σε γενιά. Η γενεαλογία αυτής της λέξης αποτελεί μια πρόσκληση στα
μέλη να συνδεθούν με τις ρίζες τους, να συνδεθούν με την αίσθηση της ενότητας
στο χρόνο (από πού έμαθαν τη λέξη, πως τη χρησιμοποιούν στο παρών, πως την
κληροδοτούν;). Παράλληλα είναι μια άσκηση που επιτρέπει στα μέλη που δεν
επιλέγουν να συνδεθούν με πρόσωπα της οικογένειας τους να συνδεθούν με
σημαντικά πρόσωπα της καθημερινής τους ζωής.( ΑΛΕΞΑΚΗ – ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ Κοινωνική Λειτουργός – Ψυχοθεραπεύτρια ,
Επιστημονικό Στέλεχος Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου
Κηφισιάς - ΟΚΑΝΑ «ΠΡΟΝΟΗ»)
Τα παιδιά τελειώνοντας τις ζωγραφιές τους επιλέγουν και εντοπίζουν τα ίδια ικανότητες και αξίες που αναδύονται μέσα από τις ζωγραφιές τους.Ο αξιακός κύκλος της ομάδας μας είναι έτοιμος!Σε αυτόν θα βασιστούμε και θα συμπορευτούμε!
Subscribe to:
Posts (Atom)