Tuesday, December 05, 2017

Εκδρομή στον υγρότοπο της Βραυρώνας! Νοέμβριος 2017

Στις αρχές Νοεμβρίου, επισκεφτήκαμε τον υγρότοπο στη Βραυρώνα και με τη βοήθεια της ορνιθολογικής εταιρείας επιχειρήσαμε να ακούσουμε αλλά και να παρατηρήσουμε τα πουλιά.
Εδώ και χιλιάδες χρόνια, ο μικρός ποταμός Ερασίνος, που διαρρέει το Μαρκόπουλο και καταλήγει στον ρηχό όρμο της Βραυρώνας, έχει δημιουργήσει έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ανατολικής Αττικής. Οι καλαμώνες και αρμυρικώνες, τα υγρά λιβάδια και οι μικρές εποχιακές λίμνες και φυσικά το ίδιο το ποτάμι αποτελούν ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο σύνθετο υγροτοπικό οικοσύστημα.

 
Παρατηρώντας έναν Σταχτοτσικνιά!






















Περπατώντας διπλα στον ποταμό!
Παίξαμε και παιχνίδια με τη βοήθεια της ορνιθολογικής εταιρείας!



Επίσης επισκεφθήκαμε και τον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται δίπλα στο αρχαιολογικό μουσείο.
Στο μουσείο εκτίθενται ευρήματα από τους προϊστορικούς οικισμούς της περιοχής και κυρίως από το ιερό της Αρτέμιδος. Το ιερό ίδρυσαν, σύμφωνα με την παράδοση, ο Ορέστης και η Ιφιγένεια επιστρέφοντας από την Ταυρίδα. Εδώ λατρευόταν η Άρτεμις, με την ιδιότητα της κουροτρόφου, προστάτιδας των παιδιών. Στο χώρο αυτό οι μικρές Αθηναίες υπηρετούσαν τη θεά ως άρκτοι και περνούσαν τελετουργικά από την παιδική στην εφηβική ηλικία.(Κ. Κωστάντη, Ε. Μεραμβελιωτάκη Γενική επιμέλεια:Διεύθυνση Δημοσιευμάτων, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων)